ЕК: Косово е гнездо на корупция и организирана престъпност

Брюксел с първи доклад за Косово след обявяването му за независима държава
5 ное 2008 16:41,
4
ЕК: Косово е гнездо на корупция и организирана престъпност
Снимка: БГНЕС

Косово е обхванато от корупция и организирана престъпност и в страната няма воля за борба срещу тези явления. Това се посочва в първия доклад на Брюксел за Косово след обявяването му за независима държава през февруари, съобщи АФП.

"Корупцията все още е широко разпространена и остава главният проблем в Косово", изтъква докладът, в който се посочват още и слабостите в областта на икономиката и човешките права, както и наличието на паралелна власт на косовските сърби.

"Необходимо е да бъде приета антикорупционна стратегия и план за действие", се изтъква в доклада на ЕК.

Според оценките в него, косовските лидери нямат нито стратегия, нито план за борба с организираната престъпност. Полицията изглежда съсредоточена в поддържането на реда, а не в борбата с престъпността.

Не е отбелязан никакъв напредък в борбата с трафика на хора и дрога. Съдиите и следователите са толкова нископлатени, че нямат никаква мотивация, посочва в доклада си изпълнителният орган на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Proximus преди 15 години
Хах, да 1... какво друго са очаквали ??? Област с голямо, но мало-грамотно население, без природни ресурси, без икономика. Единственото което може да изнася са к**ви и диви необоздани балканци. Откровенно казано смятам, че Сърбите печелят от изрязването на това раково образование от страната им.
2
0
 
0
 
! Отговори
nekyf преди 15 години
Аз мисля че трябва да предложим на Косово обединение...
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А те пък от ЕК какво очакваха? Да стане там балканска Швейцария ли?