Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сърби и косовари на една маса в Поморие, но за кратко

0 коментара

Сръбската делегация напусна срещата на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ в Поморие, след като представителят на Косово Скендер Хисени се представил за министър на външните работи на новообявената република и е взел думата. Преди напускането на делегацията президентът Борис Тадич заяви, че страната му потвърждава позицията си да не признава независимостта на Косово.

“Всяко решение, засягащо независимостта на Косово, ще бъде блокирано от сръбските делегати на който и да е било форум. Само при пълната интеграция на региона в ЕС може да обещаем мир на разделения от Студената война район”, заяви Тадич. Той добави, че Сърбия иска да се присъедини към ЕС, но заедно с Косово като регион от страната.

Въпреки оттеглянето на сръбската делегация, тя все пак подкрепи финалната декларация на срещата, в която се заявява общия ангажимент и воля за действие по пътя към европейската и евроатлантическата интеграция на страните от региона.

На форума в Поморие Молдова официално пое от България председателството на ПСЮИЕ, а Съветът за регионално сътрудничество обяви началото на своята работа. Бе одобрена и българската кандидатура за ръководител на Бюрото за връзка на Съвета за регионално сътрудничество в Брюксел. Дипломатът и бивш външен министър Станислав Даскалов ще отговаря за връзките на организацията с Европейската комисия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.