Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бунт на етнически сърби в Косово, силите на ООН напуснаха Митровица

158 коментара
Бунт на етнически сърби в Косово, силите на ООН напуснаха Митровица

Полицейските сили на ООН в Косово бяха принудени да се изтеглят от сръбските зони в разделения град Митровица, след като влязоха в сблъсъци със сръбски демонстранти.

Около 40 полицаи на ООН и поне 12 войници от НАТО са ранени при насилията в понеделник сутринта, заяви говорителят на ООН Александър Иванко преси СиЕнЕн. Според местни журналисти са пострадали около 20 човека, предимно протестиращи.

По данни на сръбски медии, цитирани от Ройтрес, 70 цивилни са ранени при сблъсъците, над 20 полицаи от ООН и десетина души от мироопазващата мисия КФОР, която се осъществява от НАТО.

Това са най- сериозните прояви на насилие в Косово, откакто ръководството на областта на 17 февруари обяви едностранно независимост от Белград, която сърбите не признават. Тези събития засилиха опасенията, че Косово може да бъде разделено на етнически принцип.

Русия, която подкрепя Сърбия в отказа да признае независимостта на Косово, настоя НАТО да проявява сдържаност, а Белград обяви, че води консултации с Москва за предприемане на съвместни действия в защита на косовските сърби, предаде Ройтрес.

Сръбски партиен лидер каза, че силите на НАТО се държат като нацистките окупатори през Втората световна война, но говорител на Алианса заяви, че НАТО няма да се предаде пред насилието на организираната тълпа.

София: Сърбите подстрекават към екстремизъм в Косово

Премиерът Сергей Станишев свиква ново заседание на Съвета по сигурността към МС за ситуацията в Косово, който ще се проведе във вторник. В същото време българското Външно министерство изрази в понеделник своето "дълбоко безпокойство от развитието на обстановката в северната част на Косово". "Призоваваме местните сръбски лидери да упражнят своето влияние и да предотвратят по-нататъшно ескалиране на напрежението", се казва в изявлението.

Още

Това е третото по-сериозно предизвикателство към НАТО и ООН в доминираната от сръбското малцинство северна част на Косово, след като миналия месец протестиращи запалиха два гранични поста. Рискове за сигурността накараха и ЕС да премести офиса си от този район.

Директорът на болницата в Митровица, който е етнически сърбин, каза, че трима от пострадалите при сблъсъците сърби са в тежко състояние, единият бил прострелян в главата "от снайперист". Говорител на НАТО каза, че са произведени предупредителни изстрели във въздуха, а не по тълпата.

По-късно в понеделник силите на КФОР са овладели района. Сърбия обаче обвини ООН и НАТО за прекомерно използване на сила.

Белград се консултира с Москва за защита на косовските сърби

Министър-председателят на преходното правителство Воислав Кощуница каза в изявление, че Сърбия и Русия водят консултации за съвместни стъпки за "спиране на насилието срещу косовски сърби".

Той осъди използването на сила срещу сърбите, които се противопоставят на създаването на "фалшива държава" и обвини НАТО за прилагане на "политика на силата срещу Сърбия".

Президентът на Сърбия Борис Тадич, който припомни годишнината от албанските насилия срещу косовски сърби от 17 март 2004 г., когато 19 сърби бяха убити и стотици сръбски къщи и църкви бяха запалени, предупреди за риска от провокиране на нови албански "погроми" срещу 120-хилядното сръбско малцинство в Косово.

Томислав Николич, лидерът на сръбската радикална партия, която е най-голямата самостоятелна сила в страната, определи действията срещу сърбите като "брутални и дивашки". Той допълни, че действията на международните сили напомнят за "окупационния режим на Хитлер" срещу сърбите.

По-рано няколкостотин души от специалните полицейски части на ООН, подкрепени от мироопазващи сили на НАТО, са щурмували сграда на международния съд в Косовска Митровица и са арестували десетки сърби, завзели сградата в петък.

Демонстрантите са атакували три машини на ООН, разбили са врати и са освободили десетина задържани при безредиците, твърдят очевидци.

Ванове на ООН със задържани демонстранти са останали блокирани в двора на съдилището, тъй като протестиращи са препречили входа.

Завземането на съдебната сграда миналия петък бе пореден опит на сърбите да установят контрол върху полицейските и съдебни органи в северно Косово.

Само предупредителни изстрели

Френският говорител на КФОР Етиен дьо Файет де ла Тур заяви пред Ройтрес, че са използвали автоматично оръжие в отговор на демонстрантите, но са произведени само предупредителни изстрели.

"Осем френски военнослужещи от силите на КФОР са ранени от гранати и коктейли "Молотов". Раните им не са животозастрашаващи", добави той.

ООН съобщи, че на полицейските им части е било разпоредено да се оттеглят "след нападения с експлозивни устройства, които са или ръчни гранати, или запалителни бомбички".

14 украински полицаи от мисията на ООН са ранени, когато "бойци са атакували полицейско управление", съобщи украинският вътрешен министър. Варшава съобщи за 13 ранени полски полицаи.

Министърът за Косово във временното сръбско правителство Слободан Самараджич каза, че ООН са се отметнали от думата си, като са действали срещу окупаторите на съдебната сграда в Митровица. "Ние ще им платим за това", заяви министърът и добави, че сърбите трябва да вярват на Белград.

В отговор на въпрос дали насилието ще ускори или забави разполагането на планираната полицейско-правна мисия на Европейския съюз в Косово, върховният външнополитически представител на Съюза Хавиер Солана каза: "Позволете ми да бъда много ясен. Отговорът е не."

Русия настоя за "сдържаност"

Но Русия, която твърди, че мисията на ЕС е незаконна, обвини за безредиците "незаконното" отделяне на Косово и настоя международните сили да проявят сдържаност.

"Обрат на събитията, който води до насилие и сблъсъци, не може да се допуска", се казва в изявление на руското външно министерство. "Международното присъствие трябва да показва сдържаност и да действа стриктно в съответствие с мандата на ООН".

Сърбите провеждаха демонстрации пред съдебната сграда в течение на няколко седмици, като не позволяваха на албанските служители да преминат моста на река Ибър, която разделя Митровица на сръбски север и албански юг. Напрежението в региона нарасна рязко, когато Косово обяви независимост на 17 февруари.

Миналата седмица сърбите се опитаха да превземат и ж.п. линия в северно Косово.

През февруари150 косовски сръбски полицаи бяха отстранени от работа, когато отказаха да изпълняват заповедите на етническите албански власти в косовската столица Прищина.

Повечето държави от ЕС и САЩ признаха едностранното обявяване на независимост. Сърбия, подкрепяна от Русия смята, че това решение е незаконно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

158 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Sony
    #161

    Aide, chakame da minesh na dialekt i da pochnesh da psuvash kato srabski karutzar, a sled tova da preminesh pak na literaturen i da ni obrazovash kak vsichki chestni bulgari ot Samuil ta do den dneshen sa tatari ili agenti na DS. Paliacho!

  2. Пиринец
    #160

    Каруцарските псувни и историческите измислици са специалитет на такива като теб-измислени патриотари и "великобългарщинци":))))))

  3. Балкантуярист
    #159

    Явно малко бой са яли. Дебели балкански кратуни.

  4. BG
    #158

    Не отстъпвайте батки...

  5. №№№№
    #157

    За бомби плачат пак...големи идиоти

  6. John
    #156

    Napred, bratia srbi!

  7. Ганьо
    #155

    в Косово са свикнали да деребействат,няма един който да не е бил началник.ПРЕСЪХНА канчето няма вечно да живеят на гърба на албанците.Мъка голяма.

  8. sam
    #154

    V nikakav sluchai ne sam privarjenik na sarbite, no v sluchaia sa absolujtno pravi.Edna banda ot voennoprestapnizi i narkotrafikanti obiviava " nezavisimost " na srabska teritoria.USA poradi interesa si v raiona ( voenni bazi i nai-bogatite v Evropa,sled Ruskite, mini Trepca - uran, med i zlato )podkrepiat izdirvaniat ot samite tiah voennoprestapnik Taci i poddarjat absolujtno nezakonnata ednostranno obiavena nezavisimost?!Interesno ot koga agresiata sresu Sarbia se naricha " voenna operazia "?A koito niakoga se e sblaskval sas shiptari znae mnogo dobre zasto Milosevic gi otpochna.Jalko, ne mu stigna vremeto da ochisti tazi gnus ot Balkanite.

  9. ХАХАХА!!!
    #153

    След като една област получи независимост, то делението продължава и с помалките административни единици. Как беше - важно е хората в Митровица да искат да се отделят от Косово и всичко е правилно.

  10. Iva
    #152

    Милошевич не го беше еня за Балканите. Той искаше да очисти територията на Сърбия от косовските албанци, като ги натресе на съседните държави и на Европа. Сегашното положение в Косово е резултат на политиката на Милошевич.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.